LATEST NEWS

Βιομηχανική Παραγωγή: Ο δρόμος προς το Industry 4.0  με την συνδρομή ενός ελληνικού ομίλου.
Μάι
05

Βιομηχανική Παραγωγή: Ο δρόμος προς το Industry 4.0 με την συνδρομή ενός ελληνικού ομίλου.

Ο κος Απόστολος Πάρσαλης, Director of Business Development, Acmon Group, παραθέτει έναν πρακτικό οδηγό ψηφιακού μετασχηματισμού και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών για το σύγχρονο παραγωγικό εργοστάσιο. 

Ενώ πριν λίγα μόλις χρόνια τάσεις όπως «Industry 4.0», «ψηφιακός μετασχηματισμός» και «έξυπνο εργοστάσιο», θεωρούταν στην καλύτερη περίπτωση μελλοντικά concept, σήμερα είναι πλέον εδραιωμένη η άποψη ότι αφορούν τη σημερινή πραγματικότητα. Τα επίπεδα υιοθέτησης της ψηφιοποίησης στα σύγχρονα εργοστάσια παγκοσμίως σήμερα, κυμαίνονται από 30 % έως 42% (ανάλογα με την βιομηχανία), ενώ σε μόλις 5 χρόνια αναμένεται να ξεπεράσουν το 60%. Την ίδια στιγμή των 86% των ερωτηθέντων εργοστασίων παγκοσμίως, εκτιμούν ότι θα υπάρξει ταυτόχρονη μείωση κοστολογίων και αύξηση κερδών μετά την υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών (Industry 4.0: Building the digital Enterprise, PwC). Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν σαφές αυτό που επιτάσσει και η κοινή λογική. Η τεχνολογική εξέλιξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος και κάθε παραγωγικός οργανισμός που θα αποφασίσει να μην ακολουθήσει θα τεθεί αυτόματα εκτός αγοράς. Μάλιστα το τελευταίο συμβαίνει πλέον ακαριαία σε αντίθεση με το παρελθόν όπου οι οργανισμοί εξασθενούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν την οριστική εξαφάνιση τους.

Είναι λοιπόν αυταπόδεικτο ότι πρέπει να μετασχηματίσω ψηφιακά την παραγωγική μου μονάδα. Πως όμως θα το κάνω; Πως θα φύγω από την θεωρία και θα περάσω στην πράξη; Αν και μια τέτοια στρατηγική δεν αποτυπώνεται σε ένα σύντομο άρθρο θα παραθέσουμε τους βασικούς κατά την γνώμη μας πυλώνες

  1. Χαράξτε την στρατηγική. Ξεκινήστε σήμερα. Αξιολογήστε τις παθογένειες του οργανισμού σας με ειλικρίνεια. Θέστε τους στόχους. Μην προσπαθήσετε να φτιάξετε το ιδανικό strategy plan. Ξεκινήστε με έναν σκελετό που αργότερα θα εμπλουτίζετε αλλά και θα τροποποιείτε.
  2. Εμπιστευτείτε το προσωπικό σας. Είτε είστε εταιρεία στελεχών είτε οικογενειακή επιχείρηση, υπάρχουν στελέχη σε άλλους ρόλους που μπορούν να βοηθήσουνε με ιδέες και ενέργειες. Εμπιστευτείτε τα στελέχη σας τόσο τα έμπειρα παλαιά όσο και τους νεότερους. Φτιάξτε μια ομάδα που θα αναλάβει το project του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η ομάδα πρέπει να έχει συγκεκριμένους στόχους να συναντιέται τακτικά και να παρουσιάζει τα αποτελέσματα της.
  3. Συμβουλευτείτε ειδικούς. Θα χρειαστούν μελέτες τόσο σε συμβουλευτικό επίπεδο ( Business advisory level) όσο και σε τεχνικό επίπεδο (technical studies) ή ακόμη και για εξειδικευμένα τεχνολογικά θέματα. Μια σημαντική μελέτη που συχνά υποβαθμίζεται είναι η αξιολόγηση της ωριμότητας του οργανισμού σχετικά με το πιο σημείο μετασχηματισμού μπορεί να φτάσει την συγκεκριμένη στιγμή (digital transformation maturity assessment).
  4. Χωρίστε τις υλοποιήσεις που πρέπει να γίνουν σε επιμέρους έτσι ώστε τα projects να είναι μικρά σε διάρκεια με συγκεκριμένους στόχους και παραδοτέα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι προτιμότερο να έχουμε ένα μικρό παραδοτέο κάθε μήνα παρά ένα μεγάλο αποτέλεσμα μετά από ένα χρόνο.
  5. Αποφύγετε τις in house υλοποιήσεις. Είτε πρόκειται για λογισμικό, αυτοματισμό, μηχανολογική ή ρομποτική κατασκευή πρέπει πάντα να απευθύνεστε στο ειδικό εξειδικευμένο προμηθευτή κερδίζοντας έτσι χρόνο στην ανάκτηση τεχνογνωσίας αλλά και πόρους αφού η κύρια δραστηριότητα μιας παραγωγικής μονάδας είναι να παράγει τα προϊόντα της και όχι να σχεδιάζει και να προσφέρει λύσεις ψηφιοποίησης της παραγωγής.

Ο όμιλος Acmon συμμετέχει ενεργά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής παραγωγής και βιομηχανίας, ως Manufacturing Solution Provider, διαθέτοντας ευρεία γκάμα λύσεων και εφαρμογών που καλύπτουν την αυτοματοποίηση όλων των layers μια μονάδας από το πεδίο μέχρι το business.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας τέτοιος προμηθευτής; Πως θα επιλέξει ένα εργοστάσιο την κατάλληλη εταιρεία μέσα από την υπερπροσφορά που συνεχώς αυξάνει και όταν μάλιστα λόγω του Internet είναι και εύκολη η αναζήτηση;

  1. Πίσω από τους οργανισμούς υπάρχουν οι άνθρωποι. Πριν αξιολογήστε την εταιρεία αξιολογήστε τον άνθρωπο που έχετε απέναντι σας, την επαφή σας με τον προμηθευτή. Πρέπει να διαθέτει τεχνογνωσία, τυπικότητα, ακρίβεια και γνώση του δικού σας παραγωγικού process.
  2. Ο παίχτης με τα περισσότερα goal είναι ο πιο περιζήτητος. Στην περίπτωση μας είναι αυτός που έχει κάνει τις περισσότερες επιτυχημένες εγκαταστάσεις στον κλάδο σας.
  3. Στην παραγωγική βιομηχανία οι προσφερόμενες λύσεις πρέπει να είναι «Turn Key» και η προσέγγιση «end tο end». Αποσπασματικές ή τμηματικές λύσεις τόσο σε επίπεδο προϊόντων όσο και υπηρεσιών οδηγούν σχεδόν πάντα σε παρανοήσεις και συστήματα που δεν δουλεύουν.
  4. Ίσως το πρώτο που θα ρώταγα έναν προμηθευτή να ήταν εάν υπάρχει δυνατότητα να γίνει Integration με τα υφιστάμενα συστήματα και πόρους του εργοστασίου. Σαφώς μια λύση από την αρχή είναι πιο εύκολη αλλά η δυνατότητα συνεργασίας με τα υφιστάμενα συστήματα είναι και πιο οικονομική αλλά κυρίως γρήγορα υλοποιήσιμη.
  5. Βασικό χαρακτηριστικό ενός προμηθευτή λύσεων που θα ψηφιοποιήσουν την παραγωγή μού είναι η ικανότητα σχεδιασμού της λύσης και απεικόνισης αυτής πριν την ανάθεση (from the conceptual design to 3D visualization)
  6. Κάτι που σπάνια οι πελάτες μας ρωτούν είναι το πως θα διαχειριστούμε το έργο σε περίπτωση που μας το αναθέσουν. Το Project Management ενός έργου ψηφιακής παραγωγής αποτελεί τέχνη που απέχει πολύ από την απλή διαχείριση τεχνικών έργων. Και φυσικά η υποστήριξη αφού ολοκληρωθεί το έργο, το customer care, είναι ο θεμέλιος λίθος για την επιτυχία του.

Στον όμιλο Acmon έχουμε επενδύσει στους ανωτέρω πυλώνες και έχουμε χτίσει διαδικασίες ώστε να παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις ψηφιοποιήσης εργοστασίων που καλύπτουν μια σειρά από βασικές διαδικασίες τους:

  • Εξοπλισμό, αυτοματισμό και λογισμικό για την διαχείριση α υλών σε μορφή σκόνης ή υγρών. (Bulk Material Handling Systems)
  • Συμβατικό και ρομποτικό εξοπλισμό, αυτοματισμό και λογισμικό για την διαχείριση δευτερογενών συσκευασιών και παλετών (Παλετοποίηση, Εγκιβωτισμός, συστήματα διακίνησης)
  • Λογισμικό ελέγχου παραγωγής και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας (MES & WMS)
  • Ολοκληρωμένες κάθετες μονάδες παραγωγής σκονών και υγρών.

Με περισσότερους από 150 υπαλλήλους, συμμετοχή σε 7000+ έργα, 600+ turn key projects και το 85% των έργων του να είναι στο εξωτερικό σε 29+ χώρες, ο όμιλος Acmon αποτελεί σήμερα την πρώτη επιλογή των ελληνικών εταιρειών για το ψηφιακό μετασχηματισμό τους, εξασφαλίζοντας στις βιομηχανίες την άρτια μετάβαση στην εποχή του Industry 4.0.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form